Skip to main content

Uitwisselingsproject

Gepubliceerd op: 03 juli 2024
Uitwisselingsproject

Een groep jongeren uit Oekraïne komt in de kerk. Er is een uitwisselingsproject en zij krijgen de mogelijkheid om even een andere ervaring op te doen dan oorlog en moeilijke omstandigheden.

Door de oorlog zijn in Oekraïne vele levens verwoest. Mensen zijn gedood door geweld, hun huizen zijn beschadigd en de infrastructuur is vernietigd. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. Zij zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Oekraïense jongeren

De jongeren tussen de 15-30 jaar zijn een van de meest kansarme doelgroepen in Oekraïne van dit moment. Velen van hen hebben de oorlog in levende lijve ondervonden. Ze hebben misschien iemand verloren in de strijd, worstelen met eenzaamheid, hun mentale gezondheid en met verdriet en boosheid door de oorlog.

Het project

Livingstone heeft daarom in samenwerking met de Oekraïense organisatie Youth for Christ een uitwisselingsprogramma ontwikkeld om hoop te brengen in een hopeloze situatie.

Dit programma houdt in dat een groep een week naar Nederland komt om hier te werken aan een sociaal project. Daarnaast is ontmoeting met Nederlandse jongeren belangrijk. Wederzijdse bemoediging, leren van elkaars cultuur en gewoon samen een ontspannen tijd hebben zijn de speerpunten.

Brunssum

De groep die naar Brunssum komt zal verblijven in De Heikop.

Zaterdagavond 6 juli zijn jongeren uitgenodigd om kennis met hen te maken en op zondag 7 juli komt de groep in de kerk.

Na de kerkdienst zijn we allemaal uitgenodigd voor een kennismaking. Ja, meer dan dat. De Oekraïners maken een Oekraïense lunch. Wie mee wil eten, neemt ook wat mee en zo delen we en eten we samen.